Ahogy azt az előző részben már említettük, a számítógépen tárolt adatok minden korábbinál nagyobb értéket képviselnek, és soha nem volt ennyire fontos a szerepük a vállalkozások életében. Ebben a részben arról lesz szó, melyek a legkritikusabb részei a számítógépnek,mit tudunk megtenni otthon saját magunk és melyek azok,  amelyekhez már mindenképpen szakértőt érdemes hívni.

Egy alkatrész, mely szinte mindig meghibásodik

A számítógépek központi eleme a processzor, a memória és a háttértár, de ezek egyre megbízhatóbbak, és zártságuk miatt nehezen koszolódnak. Van viszont egy olyan alkatrész, mely több helyen is alkalmazásra kerül, és különösen érzékeny a szennyeződésekre: ez a ventilátor.

Egy asztali számítógépben és egy laptopban is több ventilátor dolgozhat, hiszen ilyen egység hűti a processzort, a tápot és gyakran a videokártyát is. A levegő folyamatos keringetésével porszemecskék tapadnak meg a ventillátoron, egyre több és több, míg már vastag réteget nem képeznek.

A kialakult porréteg káros hatása kettős, egyrészt a hűtést igénylő alkatrészeken, mint a processzor, túlmelegedést okozhatnak, így a számítógép megbízhatatlanná válik, belassul, majd véletlenszerűen kikapcsol. A másik hatás magának a ventillátornak a károsodása, a porréteg ugyanis annyira nehéz, hogy a forgatást végző motor túlterhelődik és megadja magát. Poros környezetben az ilyen meghibásodások akár extrém gyorsan is megtörténhetnek, hetek, illetve hónapok alatt felmondhatják a szolgálatot a főleg olcsóbb eszközök.

karbantartás por poros tisztítás számítógép notebook laptop kitisztítani portalanítani nyári karbantartás szakértő otthon nyaralás

Hogyan működik a nyári karbantartás?

Egy igazi szakértő ad a környezetére, így figyel a tisztaságra, védi magát a statikus feltöltődés ellen és megfelelő szerszámokkal rendelkezik. Ahogy már említettem nyáron érdemes felkeresni ebben a témában, mert nincs annyi dolga és a foci EB sem érdekli. Azonban siessünk, mert az olimpia hamarosan kezdődik!

A karbantartás során szétszedésre kerül a számítógép, majd a szennyeződés mértékétől és fajtájától függően, a szakértő dönt a továbbiakról. A port gyakran lazítják fel ecsetekkel, illetve távolítják el sűrített levegős fújással, természetesen a különböző porszívók használata szigorúan tilos és egyetlen hozzáértő sem használná! Elérhetőek különleges tisztítószerek, melyek nem károsítják az elektromos alkatrészeket, de egy szakértő azt is rögtön látja, ha egy alkatrész meghibásodása rövid időn belül várható, és ki kell cserélni.

Egyes elemek csak úgy tisztíthatóak, ha szétszedik a gépeket, illetve az összeszereléshez szükség lehet speciális anyagokra, mint például hővezető zselére a processzor visszahelyezéséhez. Ezt mindenképpen bízzuk szakértőre, ne szedjük szét magunk.

Tanács: Amennyiben otthon rendelkezünk sűrített levegő spray-vel (egy –két ezer forintért kapható a boltokban), megtehetjük, hogy a számítógép/laptop szétszedése nélkül, befújunk a ventilátor mentén. Előtte mindenképpen áramtalanítsuk a gépet, és vigyük olyan helyre, ahol a kiáramló nagy mennyiségű por nem zavaró tényező. Erre külön készüljünk is.

Szakértők felkérésével elkerülhetjük, hogy számítógépünk a lehető legrosszabb pillanatban álljon le, a gép értékének akár többszörösére rúgó károkat okozva. Mindenképpen megéri gondot fordítani a munkaeszközeinkre!

Szép napot!

Ha hasznosnak találtad a cikket, oszd meg a többiek számára!