Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Utolsó kommentek

Feedek

HTML

HTML

Nem elég megvenni, üzemeltetni is kell tudni!

Amikor beszerezzük cégünk számára az első irodai eszközöket, nagyon hamar szembesülünk a jelen kor technikai vívmányainak aktuális problémáival. Sokkal többet tud az „okos-eszköz” mint sejtettük. Természetesen kell találnunk valakit aki, segít nekünk beüzemelni és működtetni. Vagy felveszünk erre egy embert, vagy találunk egy külső céget, amelyik szakszerűen ellátja ezt a feladatot.

szakértő partner egyedül üzemeltet venni szerződéses folyamatos eszköz informatika tervez tervezés okos technikai vívmány megvenni munkaállomás megtalálni kiszervez külsős


Aki külsős céggel üzemelteti a számítógépeit, az már nagyvállalkozás, gondoljuk. Ellenkezőleg! Amikor azon gondolkodunk, hogy ki oldja meg informatikai eszközeink üzemeltetését, első körben a kollégáinkat szoktuk számba venni. Igen, Péter tanult programozást a főiskolán, esetleg Gábor tudna segíteni, aki rettentő gyorsan gépel, merülnek fel a jobbnál jobb ötletek. Ezeket célszerű minél előbb el is vetni… “Power user” (IT-ben erősebb felhasználó) minden vállalkozásnál akad, azonban ezt ne keverjük össze a szakértőkkel akiknek kifejezetten az eszközök üzemeltetése a feladatuk.

A következő gondolat, hogy milyen könnyű a nagy vállaltoknak, ők megbíznak egy jó drága IT üzemeltető céget, akik minden problémát megoldanak. Valójában ez az egyszerű mondat több ponton is sántít.

Először is, ha problémát oldanak meg az üzemeltetők, akkor már nem lehetnek olyan drágák, mert annyira nem is jók. A jól üzemeltetett rendszerek a tervezésnél kezdődnek, úgy tervezik őket, hogy “problémák” ne is legyenek. Sokkal olcsóbb alaposan megvarrni egy jól kiszabott zsákot, mint foltozgatni és folyamatosan pótolni a belőle kiesett dolgokat. Sajnos akkor szoktunk rádöbbenni, hogy szükség van a tervezésre amikor előjönnek az első hibák, hiányosságok. Ezt kerüljük el, már a rendszer tervezésnél kérjük ki szakértők véleményét, hosszú távon bőségesen meg fog térülni.

Ráadásul a kis és középvállalkozásoknak költséghatékonyabb alvállalkozóval megoldani az üzemeltetést, mint “eltartani” egy igazán hozzáértőt. A mai fizetésigények és ehhez tartozó járulékok nehezen kigazdálkodhatóak egy kisvállalkozás életében. Valljuk be, mindenki szívesebben alkalmaz egy saját maga költségeit többszörösen visszahozó értékesítőt, mint egy üzemeltetőt, aki csak „viszi” a pénzt.  Erre nincs is szükség, manapság tervezhető módon, költségként elszámolhatóan tudjuk igénybe venni ezeket a szolgáltatásokat.

A mai piaci árak mellett átlagosan 25-30 informatikai eszköz üzemeltetése felett érdemes gondolkodni saját informatikus beiktatásán. . Ez nem csupán költségekben a határérték, hanem feladatok elvégzésében is a szolgáltató oldaláról.


A nagyobb cégeknek tehát lesz saját profi informatikusuk, de vajon ugyanazt a szakértelmet kapják a kkv-k is az alvállalkozóktól? NEM, mi sokkal többet kapunk. Az IT üzemeltetésre szakosodott társaságok egy cégben zanzásítják a szaktudást, hiszen nem egy személy szolgál ki minket, hanem kb 10 különböző szakterületről érkezett szakértő – csak éppen ugyanazon a megszokott szimpatikus hangon. A XXI.században csakis egyféle hang szólhat a háttérben,a bitek rezzenéséinek hangján, ezek a különböző távfelügyeleti programok zizegései, melyek azonnal jelzik amennyiben a rendszer működési tulajdonságai a meghatározott határértékek felé közelednek. Igen, a mai üzemeltetők ténylegesen a háttérben működnek, hogy mi felhasználók könnyedén, kényelmesen és ami a legfontosabb talán :  folyamatosan, megállás nélkül tudjunk termelni.

Ami az alvállalkozók mellett szól még ezen a területen az a szerződéses jogviszony. Olcsón, gyorsan tudunk váltani, amennyiben esetleg elsőre nem találtuk meg a megfelelő partnert. Sokkal nagyobb felelősséget vállalnak, mint egy alkalmazott és ezt mindössze eszközeink számának erejéig kell kifizetnünk. Összességében tehát sokkal jobban megéri kiszerveznünk eszközeink üzemeltetési feladatait.

Csak egy dolog nagyon nehéz egy jó üzemeltető céggel kapcsolatban, megtalálni őket, ugyanis tényleg láthatatlanok…

Tovább

Akarsz benzinkutas lenni? – Elmondom a MOL –nál hogy lehetsz!

Magyarországon több mint 8,000 en dolgoznak MOL benzinkutaknál. Teszik ezt szép MOL-os ruhában, kitűzővel. Akarsz hozzájuk tartozni? Nem ajánlom, leírom miért!

Először is a ruha, a kitűző csak a látszat. Ők nem a MOL-nál dolgoznak, az ő munkáltatójuk bizony minden esetben a helyi Fittyemfütty 2024 Kft. Ez azt is jelenti, hogy mindenkire más szabályok vonatkoznak, amit a helyi főnök határoz meg. Azaz azért mégsem, mert ebbe már beleszól a nagyhatalmú multi (hiszen mégis csak az ő ruháját hordod…). Mik is kötelező feladatok? A teljesség igénye nélkül leírok párat a kútkezelő kötelezettségei közül: óránként takarítod a Wc-ket, a szeméttárolókat üríted, felsöprőd a kút területét (ezt naponta többször), átveszed az árukat, amikor jön, fogadod az üzemanyag szállító tankert, kicseréled az árakat a több méter magas totemoszlopon, méred a hűtők hőmérsékletét…

Amikor lenne időd kicsit megállni, hallgatod a központtól érkező oktatási anyagokat, megtudod a célszámokat, amiket teljesítened kell, gyorsan eszel –iszol, pisilsz. DE ezeket csak akkor, ha nincs a kúton VEVŐ, ugyanis akkor minden vevőhöz odamész, megkérdezed: Segíthetek? Milyen üzemanyagot parancsol? Itt azonnal ajánlod a jobb minőségűt, amely kedvező hatással van a motorra és..bala bala… Érdeklődsz, hogy lemoshatod-e a szélvédőt, motorolaj-szintet vagy keréknyomást  esetleg ablakmosó-folyadék szintet ellenőrizhetsz-e . Ha nagyon ügyes vagy esetleg még belefér egy GREEN kártya program ajánlása is, melynek igénylőlapja mindig ott van a zsebedben kitöltésre készen. Fontos, hogy ne feledkezz meg a jókedvedről, mert felkészülten, vidáman, segítőkészen kell várnod az kedves vásárlókat.

mol benzinkút benzin kutas benzinkutas állás alkalmazott MOL fizetés munka feladatok kútkezelő munkáltató főnök vevő green  jókedv vállalnád

Vevőként én is nagyon örülök neki, ha mindezek hárítása után végre a kasszához érek, ahol a másik munkatárs teszi fel a következő kötelező kilenc kérdést. Sajnos ezt nekik muszáj, ezért kapják a fizetést, olyan 85-95,000.- forint között. Arról nem akarok véleményt nyilvánítani, hogy ez sok vagy kevés, ezt mindenki el tudja dönteni. Ami ezek után következik, arról már lehet vitázni: a levonások. Ahogy említettem vannak elvárások, amiket teljesíteni kell, lehet leltárhiány, amit valakinek meg kell térítenie. Cafeteria? Juttatások? Csak megemlítettem, nem azért mert a munkatársak találkoznak ezekkel…

A legrosszabb az, hogy nem tudsz kihez fordulni. A főnök kényszerhelyzetben van, neki is teljesítenie kell, mint előző bejegyzésemben írtam, vele sem kedveskedik a MOL. Érdekképviselet, szakszervezet nincs, hiszen te egy apró kis vállalkozás alkalmazottja vagy.

Ha sikerült meghoznom a kedvedet és vállalnál egy jó kutas állást, szólj!!! Több ismerősöm is folyamatosan keres lelkes új alkalmazottakat a már ismert feltételekkel!

Szép napot!

Tovább

Dolgoznál a pornóiparban?  2.rész

Folytatva felvetésemet először is szeretném megköszönni a visszajelzéseket. Nagyon örülök ezeknek, sok ötletet adtok. Továbbá remélem, hogy akit összehoztam a megrendelőnkkel jó kapcsolatra tett szert és sok jó filmet tudnak majd készíteni. Reméljük, hozzánk is eljut majd belőle egy-egy díszpéldány.

Kaptam olyan visszajelzést is, hogy bizony ezeknek a felnőtt tartalmú filmeknek igencsak negatív hatása van társadalmunkban. Nagy százalékban a nők kihasználtságáról szól és mivel igen is hatással bír bizonyos körökben ezért ez lesz az elfogadott hozzáállás a női nemhez és a szexuális szokások kialakításához. Sajnos azt be kell látnom, hogy aki ezekből a filmekből tanul meg szexelni az valóban minden alkalommal az arcra élvezéssel akarja befejezni az aktust. Szomorú, de vajon ez a szerepe ezeknek a filmeknek? Naná, hogy nem. Sajnos a mai fiatalok nagy része túl korán szembesül a szexualitással esetleg pont az ilyen filmekből. Nem mondom, hogy nem készültek fel rá, nem tudnak róla eleget, pedig így van. 

porn pornó film pornófilm munka szex felnőtt választás fiatal tehetség csillogás karrier szeretnél

Vajon 18 évesen érett valaki ahhoz, hogy filmekben szerepeljen? Igen, ez az alsó határ Magyarországon. Nagykorúvá váláshoz a szex is hozzá tartozik, aztán jöhet forgatni, kereshet saját maga számára pénzt. Hogy mit kezd vele, nem tartozik senkire. Lányos apuka révén előbb –utóbb én is szembesülök majd ezzel a kérdéssel, hát nem várom. El tudom ettől majd tiltani a lányomat? El kell egyáltalán tiltani? Mi lesz ha majd pont ebben leli meg örömét? Pfff.

Vajon ezzel a szakmával hová lehet eljutni? Azt gondolom, hogy ebben az iparban is létezik karrier. Nagyon is szép hosszú létrára lehet felmászni és a csúcson nagyon szép dolgokat lehet elérni. Sok példa járhat előttünk magyarok előtt, többeknek sikerült szép sikereket elérni. Igazi csillogás, real Hollywood, mega gazdagság. De vajon min múlik a siker? Ki lehet jó ebben? Mi kell hozzá?

Sok munka, jó kapcsolatok, némi tehetség, ambíció, ezeket szokták mondani. Nem tévedhetnek… Az biztos, hogy más fajta intelligencia szükséges itt és nem az elvégzett iskolák száma számít. A lényeg, hogy a karakter magával ragadja a publikumot pont úgy mint egy jó könyv esetében. Szóval ki-ki döntse el mit választ az írást vagy a filmipart…

Tovább

Dolgoznál a pornóiparban? 1.rész

Itt az új megkeresés. Régi barátom talált meg vele, be szeretne indítani egy felnőtt témájú weboldalt. Külföld felé szolgáltatná ezeket a tartalmakat, amelyeket hazai környezetben saját maga készít, forgat. Ehhez kérte a segítségem. Hmm, alig mertem elmondani otthon.

A feleségem nem is örült a témának, sokkal jobban bejött neki a régi, megszokott ügyfélkör. Szerette ha az ügyfeleink szakácsok, focisták, takarítók, ingatlanosok, kuponosok, stb. Hát nagy váltás valóban, de vajon mi a baj a pornófilmekkel? Megbotránkoztatóak? Erkölcstelenek? Közönyösek?

Szerintem nem azok. Nagyon is nagy az igény rájuk, szinte minden korosztály számára. (most nem célom azzal foglalkozni, hogy kinek való és kinek nem) Persze az emberek nem szeretnek beszélni róla, talán túl intim téma még ebben a században is? Nos, ezt sem hinném. Annyira a véleménykinyilvánítás korában élünk, hogy semmi sem tabu. Nincs cenzúra sehol, semmilyen témában. Lassan egy kiló kenyeret is félmeztelen csajszi fog reklámozni valamelyik nagy bevásárlóközpont közepén minden meghökkentés nélkül.

Pénz is van benne, az látszik. Persze a piac mérete miatt nem a magyar megrendelőktől várják az előfizetéseket. Hihetetlen, hogy ennyi anyagot el tudnak adni szerte a világban. Újabb és újabb filmek, jelenetek kerülnek ki az éterbe és mind-mind simán „elfogy”.

Azonban ha olyan nagy biznisz miért nem csinálják mégis rengetegen? Hát csinálják. Arányaiban azonban eltörpül az számuk, ráadásul a diszkréció mindenek előtt áll. A legtöbb pornó színészt a környezete nem úgy ismeri, ahogy a filmeken mutatkozik, legtöbbjükről nem is tudják mivel keresi a kenyerét. Szégyellik? Nem hiszem, nincs is mit. Inkább nem akarnak szembesülni a társadalom folyamatos kritikájával. Egyszerűbb megoldás ez, én megértem.

Te vajon bevállalnád a „nyilvánosságot”? Elmondanád, sőt büszke lennél rá? Most nem szeretnék különbséget tenni fiú és lány hozzá állás között, mert az már egy másik társadalmi megítélés, hogy egy fiúnak vagy egy lánynak mi fér bele. Vajon mit gondolna rólad a szomszédod? Megmutatnád neki a legújabb produktumod? Érdekes gondolat. Nyilván a szomszéd „adottságaitól” függ…. J

A barátom szerint mégsem olyan egyszerű a dolog. Nehezen talál színészeket, bármilyen meglepő is ez. Sok ügynökséggel dolgozik, folyamatosan forgat, talán túl gyors ütemben készíti a filmeket, mert elfogynak az arcok. Egy biztos, újabb és újabb felfedezettekre van szükség. Ez a szakma így működik. Tehát ha van affinitásod jelentkezz, összehozlak vele. Nem vagyok közvetítő, nem kérek érte semmit, csupán megadom neki az elérhetőséged és hajrá. Folyatás következik…

Tovább