Magyarországon mintegy 330 MOL töltőállomás van. Szeretnél nyitni egyet ? Semmiképpen ne tedd, nagyon nehéz dolgod lesz, leírom miért.
Ki ne gondolkodott volna azon, hogy benzinkutat nyisson, főleg ilyen magas benzinárak mellett. Üzemanyagra folyamatosan szükség van, ha jó helyen nyitod, tuti a siker. A tulajdonos biztos degeszre keresi magát... Nos a MOL valóban így tesz, azonban a kutat üzemeltetőnek már korán sincs ilyen jó helyzete. Ezeket a benzinkutakat ugyanis nem a MOL üzemelteti, kiadja alvállalkozóknak.  Azaz mégsem teljesen.

Minden a MOL tulajdona marad, a telephely, az árú, a pénztárgépek, minden. Egy nagyon fontos dolog viszont nem: a felelősség!  Erre azt lehet mondani, hogy ez a biznisz lényege, hiszen komoly nyereségvágyból elkövetett vállalkozásindást követtünk el. Azonban olyan jól keresni még sem lehet a dolgon. Nyilván a legnagyobb árrés a jól ismert shop-okban vásárolható árukon lehet. Hát igen, a benzinkúti árak még most is a magasban járnak, lehet ezt magyarázni a "bármikor megveheted" szolgáltatással vagy amivel akarod. Azonban ebből a kút üzemeltetője nem kap, a nyereség a MOL-t illeti. De itt nem áll meg a multi szabályrendszere, a lejárt  szavatossági árú értékét is elkéri, szerencsére nem a Vevőktől... hanem az üzemeltetőtől (félreértés ne essék, nem a beszerzési árat kell kifizetni, hanem a haszonnal megnövelt eladási árat...) !!! Így jártál, miért nem adtad el! Esetleg túl drágán próbáltad? Sajnos az ára központilag meghatározott, ebből a MOL nem enged (igen, az üzemeltető nem adhatja olcsóbban...). Ezzel le is vette a válláról a felelősséget, magyarul bármit leszállít neked, annak a haszna már a zsebében is van. Teljesen mindegy mi lesz a sorsa az árunak...

benzinkút MOL mol üzlet vállalkozás nyereség üzemanyag benzin shop ne  nyiss tedd alvállalkozó üzemeltető felelősség haszon multi nagyvállalat kereskedelem illet liter

Természetesen vannak a kereskedelemben olyan bekalkulált veszteségek, mint a leltárhiány, a bolti lopás, stb. Ezekkel számolni lehet és mivel ez az üzemeltetéshez tartozik, el kell ismerni- azaz tudomásul kell venni. Nem figyeltek oda jól az alkalmazottak. De ha lejár egy csoki és nem vették meg ezen a 2-3 szoros áron az miért az üzemeltető hibája? Miért kell vajon neki "megvennie" ? Hát ezen sokat tudsz bukni. De sebaj, ha a hiány a tied, gondolod a többlet majd ellensúlyozza.. TÉVEDSZ! Az nem téged illet. Bizony a MOL -t. Tudtad, hogy a benzinkutak megközelítőleg 90-95 % -ban több ezer literes üzemanyag többlet keletkezik évente? Számold csak ki mekkora extra bevétel keletkezik ilyenkor. Csak szólók, itt már a vásárló kárára megy a dolog, de még most sem az üzemeltető javára. Van ötleted ki teszi el?


A következő néhány bejegyzésemben ezt a témát fogom boncolgatni. Minden oldalról. Ha van kérdésed jelezd bátran, szívesen válaszolok!