Minden működik magától? Igen, hiszen a mai technológiai eszközök úgy készülnek, hogy az első elindítás után az idők végezetéig működjenek…. ööö.. hát sajnos nem. De miért van ez? Biztos felmerült már a kérdés bennünk, hogy miért is romlik el valami. A mai posztban erről szeretnék írni pár gondolatot.

elromlik eszköz rossz használt termék elavult gagyi hibás elhasznált kidobni új felújít kicserél töröl hardver szoftver alkatrész típus áram ingadozik forrás stabil beázik melegszik öregedés hálózat stabilitás karbantart kabantartani személy felelős kütyű elhasznál használ tervez terv


Hardveres oldalról tekintve az eszközeink egyszerű alkatrészekből épülnek fel, melyek összességében bonyolult hálózatokat alkotnak. Minden egyes alkatrésznek megvannak az adott típusra jellemző működési tulajdonságai és ezen jellemzők normál üzemi határértékei. Idővel az alkatrészek működési paraméterei változhatnak és változnak is. Az elektromos áram sem egy állandó stabil forrás. A lakásban vagy irodában minden eszköz egy hálózatban működik: a számítógép, monitor, mosógép és a porszívó is. Ezeknek a berendezéseknek az elektromos zavarjainak a kiszűrése az eszköz tápegységének a feladata.
Még ha nem is éri extrém környezeti hatás (beázás, túlmelegedés, stb.) akkor is bejutnak az áramkörökbe bizonyos károsító ingadozások és elektromos tüske jelenségek. Ez az úgynevezett öregedés elősegíti a környezeti- és elektromos károsodásokat is. Amennyiben a hálózatban más eszköz is működik, ami szintén zavarja az áram stabilitását, akkor ez az öregedés mellett a közvetett „károsító tényező”! 


Szoftveres részről nézve a folyamatos fájlmásolások, törlések „szemetet” hagynak a tárolóinkon, memória egységeinken. Eltekintve a szándékos támadásokat, melyeket, egy megfelelő védelemmel el tudunk hárítani, a sok „szemét” előbb- utóbb felgyülemlik. Mi is történne otthon, ha férj nem vinné le a szemetet a megbeszéltek szerint? Természetesen a feleség vinné le, pontosan ugyanúgy, ahogy a rendszereink működéséért felelős személynek is el kell végeznie ezt a „karbantartó” munkát. Lehetőleg úgy, hogy mi ne is vegyük észre. Ha ezt senki nem végzi el, bizony előbb utóbb leszűkül a mozgástér a lakásban. Ezért érezzük azt, hogy a pár évvel ezelőtt megvásárolt eszközünk ma már belassult, akadozik a működése. Elvonatkoztatva a „gyártók érdeke” összeesküvés elmélettől, megállapíthatjuk, hogy amennyiben ugyanarra használjuk az eszközünket, mint azt eredetiekben terveztük, megfelelően karbantartjuk, akkor bizony nem fog „elhasználódni”. De akkor miért kell meghatározott időtávra tervezni? Miért is szükséges időről időre megválnunk szeretett kütyüinktől?  

A válasz a fejlődés. A fejlődni akarás - vágyás és fejlődési kényszer. Ki használ a manapság Windows NT-t? Pedig az akkori MS Office (Office 2000) alkalmazások a mai napig elfutnának rajta. Mégis új telefonjaink, új nyomtatóink, notebookjaink vannak irodáinkban melyeknek majdani cseréjét, igen is be kell terveznünk már most. Azonban, hogy ez milyen időtávot is rejt magában nagyban függ  a terveinktől (például az üzemeltetésre fordított összegektől is). Fontos, hogy minden eszköz élettartama egyedi, így külön-külön kell meghatározni azt. Nem szabad egy hálózati eszközt (swith, router, kiszolgáló, stb.) összehasonlítani egy mobiltelefonnal. Ugyanez vonatkozik az eszközök üzemeltetésére. Még egy mobiltelefon is folyamatos üzemeltetést kíván: Tölteni kell, az e-maileket- képeket időközönként karbantartani, menteni, a rajta futó operációs rendszert és alkalmazásokat frissíteni. Most már látjuk, semmi sem működik magától, a kérdés ez után inkább az, hogy hogyan vásároljunk új terméket és kire bízzuk az ezek üzemeltetését! Erről a következő cikkben írok majd!

Szép napot!